U bent hier
De kleine wereld van
Euroforie 2002
http://www.jeroensprenger.nl/euro-countdown-2001.html

© 2013 De kleine wereld van

Euroforie 2002

Afscheid
De kranten bieden nog wat euro-nabranders. Ouderen blijken euro-kampioen. Het papier van de euro rafelt sneller dan oude guldenbiljetten. De inkt van de euro kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bewuste misdrukken van eurocenten in Italië om verzamelaars geld uit de zakken te kloppen. En bovenal: zorgen bij publiek over de euro-inflatie. Maar al die berichten kunnen niet verhelen dat de euro snel een zachte landing heeft gekregen.
Dat lijkt me een geschikt moment om afscheid te nemen. Met veel plezier heb ik vanaf 1 september 2000 deze stukjes geschreven. Eerst wekelijks. En vanaf 1 december vorig jaar elke werkdag. Het zijn precies 90 geworden. Per keer heb ik u iets willen vertellen over weer een ander aspect van de euro. Het was vooral informatief. Grote ontwikkelingen probeerde ik soms met micro-waarnemingen te verbinden. Of het allemaal tot iets heeft gediend, laat ik graag aan uw beoordeling over.
Terwijl ik dit stukje schrijf komen de laatste sitraps binnen. Het betalingsverkeer is voor 97% over op euro. In totaal hebben de laatste zes weken 190 duizend mensen gebeld over de eurokit. Zevenendertigduizend mensen belden met andere vragen. Via e-mail zijn er 9 duizend vragen binnen gekomen. Er zijn bijna 10 duizend brieven ontvangen van mensen die het eurokitje niet konden afhalen. Van die formidabele aantallen raak ik niet meer ondersteboven. Ze benadrukken het succes van de euro op een andere manier. En ook maken ze duidelijk dat er nog wat valt af te ronden.
Een voorstel voor een groots evaluatieonderzoek passeert vervolgens het bureau. Omstreeks 1 juli moeten de bevindingen in een symposium worden gepresenteerd. De voorbereidingen zijn bijna volgens het boekje gegaan. Zo zal het ook met de afwikkeling gaan. Voor u is de euro al bijna een vanzelfsprekendheid. Met enkele collega’s ga ik nog op zoek naar leermomenten. En pas dan ga ik over tot de orde van de dag…

11 januari 2002

Euroforie 2002 - De Sp!tscolumns
Van september 2000 tot januari 2002 schreef ik in Sp!ts over de invoering van de euro. Tot december 2001 waren dat wekelijkse columns, waarin ik tal van aspecten van de euro behandelde. De laatste 4 weken van december 2001 en de eerste 3 weken van januari 2002 werd de column geïntensiveerd tot een dagelijke frequentie. Nu 10 jaar later het voortbestaan van de euro het gespreksonderwerp van de dag is, breng ik ze hier dag voor dag in herinnering. Waar maakten we ons destijds druk over?
Lees verder...