U bent hier
De kleine wereld van
Familiegeschiedenis
http://www.jeroensprenger.nl/familiegeschiedenis.html

© 2013 De kleine wereld van

Honderdzestigste geboortejaar Frederik Willem Sprenger

Op 1 januari 1852, nu 160 jaar geleden, is Frederik Willem Sprenger geboren in het Evangelisch-Lutherse gezin van Johann Heinrich Sprenger en Maria Christina Doncker. Ondanks deze afkomst en ondanks de belofte aan het sterfbed van zijn moeder dat hij Luthers zou blijven, is hij de stamvader geworden van de katholieke tak van de Amsterdamse Sprengers. Zijn aanstaande vrouw Elisabeth Maria Magtilda Sluijter wil namelijk pas zijn huwelijksaanzoek aanvaarden als hij ermee instemt dat de eventuele kinderen rooms worden opgevoed. Dat doet hij en dan staat niets meer een huwelijk op 20 december 1876 in de weg. Hij blijft de belofte aan zijn moeder trouw, blijft Luthers, hoewel niet echt praktiserend, maar spoort tegelijkertijd zijn kinderen aan de roomse catechismusles te volgen.

Lees verder...

Familiegeschiedenis

Samen met Fred Sprenger en Maria Sprenger heb ik de stamboom van de familie Sprenger opgebouwd. Centraal daarin staat Johann Heinrich Sprenger (1810-1861), die op 18-jarige leeftijd vanuit Essen (Duitsland) naar Amsterdam trok, zich daar vestigde als smidsknecht en in 1841 huwde met  de timmermansdochter Maria Christina Doncker. De stamboom is op twee plaatsen op internet te vinden: op de eigen website en bij Geneanet.

In de loop der tijd is de stamboom in de richting van de vrouwelijke lijn uitgewerkt. Aanleiding daartoe was onder meer het werk aan het boek Rie Sprenger-Hogenhout, meisje-moeder-mevrouw. Dat boek is inmiddels ook on line beschikbaar.

In februari 2010 verliet de familie Sprenger het huis, waar ze vanaf februari 1951 had gewoond, Jos. Haydnlaan 45 in het Utrechtse Oog In Al. Bij het opruimen kwam de correspondentie te voorschijn van Willem Sprenger met de hoofdredactie van de Volkskrant, in de periode (1949-1961) dat hij correspondent was te Utrecht. Deze correspondentie is gescand en van aantekeningen voorzien op internet geplaatst.