Correspondentie
Sollicitatiebrieven
http://www.jeroensprenger.nl/Correspondentie/sollicitatiebrieven.html

© 2010 Correspondentie
Home  | Contact  | Colofon

Sollicitaties

Het afscheid van Wiering's Weekblad is gedwongen. Willem Sprenger staat voor de keuze te tekenen voor de Cultuurkamer. Dat weigert hij. Langs illegale weg weet hij te ontkomen aan de arbeidsdienstplicht in Duitsland. Hij komt dan als cleaner in dienst van Ford, waar ook Marie Hogenhout werkt. Na de Bevrijding gaat hij werken bij het Gewestelijk Arbeidsbureau. Ondertussen solliciteert hij naar een functie in de journalistiek. Een in het familiearchief aangetroffen in potloop geschreven sollicitatiebrief geeft een indruk van de manier waarop hij zich zelf presenteert.
Concept sollicitatiebrief (ongedateerd)

Limburgs Dagblad
Opmerkelijk is het concept van een sollicitatie naar de functie van hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad. Onhelder is of deze brief ook werkelijk is uitgegaan. De volledig geadresseerde envelop is namelijk in het familiearchief aangetroffen.
Concept sollicitatiebrief Limburgs Daglad

Maasbode
Van de schriftelijke reacties op de sollicitatiebrieven is alleen die van De Maasbode bewaard gebleven. In een brief van 31 mei 1946 wordt Willem Sprenger door hoofdredacteur Jan Witlox uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking.
Uitnodiging voor gesprek.

Dat gesprek vindt plaats. De plakboeken met knipsels van het werk worden achtergelaten. Maar dan blijft vervolgens ieder bericht uit. Er komt pas een reactie als Willem Sprenger aan de Maasbode meldt dat hij inmiddels bij de Volkskrant is aangenomen.
Felicitatie met aanstelling elders