Correspondentie
Terug met de Veendam
http://www.jeroensprenger.nl/correspondent/terug-met-de-veendam.html

© 2010 Correspondentie
Home  | Contact  | Colofon

S.S. Veendam


Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog heeft de Veendam zich nog zeer verdienstelijk gemaakt. Eerst was het schip in september 1939 samen met de Nieuw Amsterdam, de Statendam, de Rotterdam en de Volendam, en ook de Pennland en de Westernland, druk in de weer met het vervoer van Amerikanen terug naar Amerika, voornamelijk toeristen, allemaal mensen die bang waren in Europa vast te komen zitten. Ze voeren ver boven hun normale capaciteit en de mensen sliepen overal waar maar plaats was om een matras neer te leggen, niet alleen in de hutten, maar werkelijk overal.
Op 17 september 1939 deed de Veendam met maar liefst 14 sloepen mee aan het reddingswerk van het door de U-29 onder Otto Schuhart ten zuidwesten van Ierland tot zinken gebrachte Britse vliegdekschip Courageous. Het schip had 1259 opvarenden, waarvan er 518 omkwamen. Van de overige 741 werd het merendeel door de sloepen van de Veendam gered en overgebracht naar de escorterende jagers die de torpedering niet hadden kunnen voorkomen. In een door olie bedekte zee was het een heel moeilijke reddingsoperatie. Ze pikten zelfs het journaal van de Courageous op. De Veendam had haar sporen dus ruimschoots verdiend voordat de oorlog voor Nederland begon.
De Veendam 2 (1923 - 1952), is op 11 mei 1940 in de haven van Rotterdam door brand beschadigd. Het schip is in 1941 door de Duitsers gevorderd en in beheer van de Hapag Hamburg-Amerika Linie in dienst gesteld als logementschip voor personeel van Organisation Todt in Gotenhafen.
In 1942 in Hamburg aangekomen en in dienst gesteld als logementschip voor onderzeebootbemanningen.
In 1943, 1944 en 1945 diverse malen getroffen door geallieerde luchtaanvallen. In mei 1945 gedeeltelijk gezonken en uitgebrand teruggevonden in Hamburg. In 1946 naar Amsterdam gesleept om bij de NDSM gerepareerd te worden. Op 21 februari 1947 maakte het schip haar eerste na-oorlogse reis Rotterdam - New York. In 1953 in Baltimore gesloopt.
Bron: 125 jaar Holland-Amerika Lijn van G.J. de Boer.